125.- El Bar Can Boada, un indret brou de cultiu per a idees solidàries constructives.-

Enguany 2023, fa 50 anys que vaig conèixer en novembre de 1973 el Bar Boada. Vam sortir a donar un tomb i vam berenar.

"MÉS QUE UN BAR"

                Josep Maria Ferran i Torrent

Professor i investigador psicopedagògic activista

Dedicatòria al Sr. Boada i a la Sra Conxita

Històries de Cal Boada, de la ciutat i del nostre país.

El Bar Can Boada de Tarragona, un indret de trobada d'estudiants i de persones creatives brou de cultiu per a idees solidàries constructives.

Quan estudiada batxiller entre 1971-1976 i després a la universitat, professorat d'EGB (Magisteri) (1976-79) com després de mestre, era una festa poder anar primer a asmorzar, però en l'etapa estudiantil anavem de tant en tant a sopar uns entrepans exquisits.

Mentre el Sr. Boada feia els seus entrepans artesans i tenia les seves entrevistes amb els seus propis clients al taulell, mentre esperaves la tanda, feies comanda i ell feia la seva tasca a la cuina, et podies seure amb les teves companyies o persones que havies quedat i portar una bona conversa creativa.

També entrepans d'idees i iniciatives mentre conversàvem

El normal era voler estudiar, aprovar, conversar i alimentar-se, però el que també era una oportunitat per a tenir idees i iniciatives

Recordem que en el curs 1975-76 estudiàvem COU i parlàvem entre nosaltres del pedagog crític, democràtic i innovador Paulo Freire, altres pedagogs com Decrolí, Freinet, Montesori  i el científic, filòsof, paleontòleg i teòleg  jesuïta Teilhard de Chardin defensor de l'evolució humana. En el 1976 varem pensar de posar en marxa una revista local a l'Aleixar que després d'una reunió a la parròquia en el mateix poble, vaig dur la primera conferència a iniciativa personal de la meva vida. Vàrem constituir una Junta de redacció i un centenar de joves col·laboradors varem posar en marxa "Això...Aleixarenc", el col·legi sant Pau de Tarragona vàrem tenir la impressora. En el congrés de transició democràtica va constar com la primera i única revista catalanista, clandestina i de plena llibertat d'expressió de la transició democràtica 1977-79. Gràcies a l'impuls de la joventut i del paper actiu de la dona que es va iniciar en el 1976 a l'Aleixar. Que tothom pogués escriure i publicar en un marge d'un mes és una profecia al món actual on tothom pot escriure i publicar per internet, això era impensable.

Ens sentiem com a artistes o escriptors que es reunien en bars, ateneus o cercles a París, Barcelona, Madrid.  Nosaltres ho feiem a Tarragona. I ens sentíem importants
També en aquest període entre 1976-79 estàvem estudiant magisteri (diplomatura de professorat d'EGB) se'm va ocorre posar en marxa un programa d'alfabetització a favor de la llengua i la cultura catalana que vaig aplicar al servei militar obligatori, ALBAIN, "alfabetització bàsica inicial", em va suposar poder aprovar en el curs pont de 3r de pedagogia 1979-80 la matèria de pedagogia experimental, i va culminar en el curs 1980-81.
La majoria volien fer el servei militar i acabar com més aviat milor, en canvi vaig veure l'oportunitat d'ajudar a centenars de joves analfabets i milers que no tenien el graduat escolar de l'EGB. Era curios que amb retalls de premsa i les màquines d'escriure aprenien ràpidament a llegir

En el 1986 va sortir la idea del centre d'estudis CERADAI, primer a unes jornades a Tortosa en el mes de maig i en el mes de juliol es va constituir a Tarragona el que avui és l'associació CERADAI (Causa Cooppel per la Pau)

Tota la tasca voluntària a favor de la creació de material didàctic com són els jocs a partir de les dificultats en aprendre precisava fundar una associació que permetés, promogués i protegissés la creativitat.

A més de la vida i de la feina sempre estavem posats amb iniciatives solidàries 

En el 1989 varem posar en marxa els programes de ràdio amb infants i adolescents a ràdio sant Pere i sant Pau, febrer de 1989 i al setembre a ràdio Fòrum, que després passar en el 1991 a denominar-se al carrer la Nau, "Tarragona Ràdio". Va durar un programa setmanal a cada emissora entre 1989-1994, guanyant tres premis MICRO en tres anys en aquest període.

Aquest any ja vam posar en marxa dos programes de ràdio a les emissores municipals per a generar jocs orals i la creativitat literària (El So de Lluna) i el pensament científic ( La Poma i la Plastilina).

En 1991 em vaig afiliar a l'Ateneu de Tarragona i cada any feia una conferència d'interès oberta als socis i les sòcies sobre cultura i educació. Un any fins hi tot em vaig disfressar per a fer la xerrada.
En el 1992 en Josep Maria Tarrasa va acceptar ser el president d'honor per a lliurar anualment els diplomes als participants en el Col·legi de Periodistes, va durar tres ocasions anuals entre 1992-94 en el mes de gener.

En el 1993 participarem en el XIV congrés internacional d'Arqueologia Clàssica i en el 1998 signàrem com associació a favor de Tarragona Patrimoni de la Humanitat.



En el 2004 celebrem a l'Auditori Caixa Tarragona el XV aniversari de l'agenda pública de CERADAI i el reconeixement iberoamericà amb quasi tres-centes persones.

  

I finalment Arcadi Oliveres va donar suport al projecte de tesi Causa Cooppel per la Pau a la sala de Graus del Campus Catalunya el 29 d'octubre de 2012 i en el 22 de maig de 2013 a l'Ateneu de Tarragona inaugurava la Causa Cooppel per la Pau que en 2017 va ser ja internacional en la seva presentació Andorra després de Madrid i Barcelona. 
2012.Sala de Graus  Campus Catalunya  URV

2013. Ateneu de Tarragona

Des de 2012 a l'Ateneu de Tarragona més que una xerrada anual, feia tallers Cooppel i taules rodones fins entrar a la Junta com a vocal d'humanitats en el 2018

El Bar Can Boada era un lloc de trobada preferit entre altres llocs on es podia conversar de forma relaxada, creativa amb imaginació.

Escrivim aquest article per agrair la seva tasca que a dut a terme per acollir en el seu bar, on ell amb la seva creativitat, serenitat, el seus actes festius de còctels, inspiraven als estudiants i als activistes, també en la meva fase professional vaig conèixer la seva dona, la Conxita, una mestra ferma, històrica a l'escola Saavedra, centre que va rebre la Medalla d' Or de la ciutat en el 2016 per la seva merescuda tasca del col·lectiu docent i la comunitat educativa dins de la història educativa de Tarragona.

Avui ja podem dir que darrera d'un gran i humil home sempre hi ha un gran dona i darrera d'una gran i humil dona també hi ha un gran home.



Bar Can Boada ara està tancat, però les idees que varen sorgir en el seu dia  també aquí en aquest espai sempre seran obertes


Enguany celebrem el XV aniversari de la posta en marxa del programa mensual col·laborador de ràdio Falset "PRIOREM PRIORAT" . En la foto, el passat dia 11 de novembre participà en la taula de federacions veïnals representant Segle XXI entre Ponent i Llevant on també estava la "Taulada", en la jornada dels centres cívics de Tarragona organitzada al de sant Pere i sant Pau.


Josep Maria Ferran i Torrent ara està impulsant amb Jordi Català, la Causa Cooppel per la Pau, a nivell nacional i internacional (Andorra, Marroc, etc) que pretén en fomentar el com construir la pau en la ment de les persones, en l'aprenentatge de tota la vida i de cara als objectius mundials ODS 2030.
La seva capacitat està concentrada en oferir atencions a les persones en el dol, en aprendre competències de la llengua del nostre país, drets humans, mediació veïnal, etc. i forma part de la junta directiva de 15 associacions, entitats o iniciatives solidàries.
També impulsa els Drets Humans a la ciutat de Tarragona i al Priorat.
A nivell de Tarragona és vocal a l'Ateneu de Tarragona, a l'AAVV Verge del Carme, secretari de comunicació i mediació de la Federació Veïnal Segle XXI, coordinador territorial territorial de la Federació Catalana de Voluntariat Social i porta el programa Cooppel de suport a les famílies a l'institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona. Al Priorat està de president del Centre d'estudis del Priorat.
El proper dimecres impartirà un taller en les jornades de mediació organitzades per IMSS de Tarragona i els Col·legis de Psicologia, Pedagogia, Advocacia, Treball Social, Criminologia, Administració de Fiques, UOC, URV i Ajuntament de Tarragona.


 El contacte permanent. Pots escriure les 24 hores al what's número 619 79 39 69 i et responem el més aviat possible. Per a escoltar, oferir una opinió més o per suport motivacional de temes de la ciutadania

Per algunes persones tot això li pot suposar palla, però per nosaltres és la nostra vida i el nostre sentit creatiu. El nostre Ikigai, el nostre saber ser en la vida

Comentaris