129.- PREGÓ DE LA SETMANA CULTURAL. Sr. Ferran pregoner de la XXXV setmana cultural de l'Ateneu de Tarragona.-

 Tot el pregó en video:

https://www.youtube.com/watch?v=_4A_k5TSAdo

Ha suposat un reconeixement a la Causa Cooppel per la Pau. Tant el pregó com la reconeixença  "El Balcó del Mediterrani de l'Ateneu de Tarragona".

El més important les persones que ens han acompanyat i que ho han fet possible.

1.- Presentat el pregoner per na Rosa Maria Codines. 

Va estar de mestra i directora a Cornudella de Montsant (el Priorat), després professora de català en el SEDEC i en l'actualitat inspectora d'educació. Expresidenta de l'Òmnium Cultural del Tarragonès. Ha participat anualment en els actes de la Causa Cooppel per la Pau.


2.- EL PREGÓ.- 

Ferran va explicar des de la seva experiència personal, la vivència col·lectiva de fets i d'iniciatives solidàries en el context previ a l'any de la fundació en el 1989 i després com a conferenciant anual de l'Ateneu va explicar tot un recorregut des del primer president Antoni Panadés fins a l'actualitat. La primera xarrada va ser sobre el llibre blanc de la LOGSE en 1989 i la mobilització sindical de l'any 1988-89. Cada any explicava les situacions, fets i iniciatives socials i pedagògiques que es portava a terme a arreu (el Priorat, el Baix Camp, Barcelona i a la ciutat de Tarragona.

Primer  va clarificar la seva relació amb la UNESCO, associats a la UNESCO per la XEAUC en el 2000. Divulgador de les recomanacions i investigador del com construir la pau en la ment de les persones.

Segon explicar l'Ikigai, la raó de ser japonesa, en francés és "la raison d'étre" per a mi "el seny i el sentit comú cooperatiu (Cooppel)". L'ikigai demana un equilibri entre el saber fer bé, el saber estimar o fer el que t'agrada, el saber ajudar o respondre en les necessitats i el saber que et paguin pel que fas (sou).

Tot seguit varem signar en el llibre d'Honor de l'entitat i la fotografia col·lectiva de persones vinculades a la institució i a la Causa Cooppel per la Pau:

Foto de sota abans de començar. Una representació de les 20 famílies i dels 4 estudiants de BAT en estada en empresa del programa Cooppel de l'institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, curs 2023-24:


Foto de sota. Salutació als participants abans de començar el pregó.


3.- Signatura del llibre d'honor:

 4.- I finalment la foto col·lectiva de membres de la Junta i cooppelistes o cooperants en la vida.


5.- Un petit brindis i pica-pica per a conversar amb les persones participants.

6.- La vida continua:

COMENTARI  del discurs del pregoner.-

Ha estat més que un pregó, un immemorial de la trajectòria que suposa l'Ateneu i el seu motor com són les iniciatives de les persones.

6.1.- Obert el front solidari de la Causa Cooppel per la Pau.- 

Del front obert solidari de 21 punts cal destacar el Priorat i la ciutat de Tarragona, s'hauran d'intensificar on es presentin necessitats i amb la cooperació de tothom. I deixarem les que no hi hagi interès ni necessitat.

Segons la tasca solidària i voluntària social en les 21 modalitats.

1.- CERADAI:  La coordinació general del CERADAI des de 1986. Agenda Pública des de 1989. Presents al CAC i a Fòrums diversos. CERADAI-Institut organitzà cursos de formació del professorat reconeguts a fecets de mèrits des de 1995-2015. Varem promoure programes de ràdio local a Tarragona, a Falset, a Mora la Nova, . Organizem activitats de foment didàctic amb les escoles des de 1989, dos simposis amb el suport de la CIRIT en 1990 i en 1991. Fomentem motius d'interès cultural amb risc d'oblit: Josep Maria Tarrasa 1992-94, Modest Gené 2008, 2014, 2024, Arcadi Oliveres 2012 i 2013, Associats amb suport tècnic a la XEAUC amb la UNESCO des de l'any 2000, presents a la Federació Catalana de Voluntariat Social des de 2001. Reconeixement honorífic solidari en honoris causa en el 2004 a Lima el Perú i Tarragona. Forma part com a promotora de la Causa Cooppel per la Pau junt amb altres entitats.

2.- ATENEU DE TARRAGONA.- La vocalia d'humanitats de l'Ateneu de Tarragona, des de 2017. Soci des de 1991. Ponent anual des de 1989.

3.- FAV SEGLE XXI DE TARRAGONA.- La secretaria de comunicació de la Federació veïnal de Tarragona "Segle XXI" des de 2019. Cooperant veïnal des de l'any 2000.

4.- VOLUNTARIS.CAT.- La coordinadora territorial  de Tarragona des de 2001 i membre del Consell de Direcció de la Federació Catalana de Voluntariat Social a Barcelona des del 2023. Converses en les trobades com el Tast Social i el Dia Mundial del Voluntariat.

5.- COOPPEL PER LA PAU - Impulsor de la Causa Cooppel per la Pau des de 2000 (UNESCO), creador de l'escola de pares i mares en el 2007 al Centre Cívic de Torreforta. (Torrefost¡rta 2007-10)  i de la direcció del programa de suport a les famílies amb menors d'edat de l'Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, des de 2011 fins a l'actualitat. Seguiment i filo difusor d'ICOMOS i de la UNESCO.

6.- VOLUNTARIAT DE PROJECTES MUNICIPALS TARRAGONÍ I D'INTERÈS PÚBLIC. Voluntari local cooperant Tarragona Patrimoni de la Humanitat des de 1998-2000, cultural pro Tarragona candidata a capital de la Cultura Europea 2016 des de 2012 i dels Jocs Mediterranis com a professor en el projecte educatiu preparatori des de 2014 i voluntari de protocol de premiació en els mateixos jocs en el  2018..

7. - PARLAMENT.-  El grup Cooppel d'interès al Parlament de Catalunya, des de 2017. Interès general, social i públic. Visita al Parlament en desembre de 2022

8.- CEP - El Centre d'Estudis del Priorat (CeP). Soci i vocal des de 2003. Presidència-protectora limitada des de 2019.

9.- VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA.- El voluntariat per la llengua (CNL) Tarragona abans i des de la seva fundació. Des de 2003. Atencions presencials i a distància.

10.- AESPAT - La vocalia general de l'AESPAT des de 1998 amb seu a Madrid. Soci des 1993. Màster de Psicologia Anàlisis Transaccional entre 1998-2000. Ponent de congressos nacionals a Zaragoza i Barcelona i internacionals, des de 2000 i per exemple destacat en el 2014 a Madrid que fou el congrés internacional.

11.- SOCIETAT CATALANA DE PEDAGOGIA- La referència territorial de Tarragona de la Junta Directiva de la Societat Catalana de Pedagogia filial de l'Institut d'Estudis Catalans, des de 2021, amb seu a Barcelona. Soci des de 1991. Ha publicat en el butlletí en 1990 el mètode DAI i en 1996 l'apciise o la distància entre informar-se i decidir-se. He participat en ponències de jornades i congressos.Ara participem en el projecte APLICA Solucions sobre la Intel·ligència Artificial.

12.- PRIOREM PRIORAT.- La direcció i realització del programa mensual col·laborador de radio Falset "Priorem Priorat" des de 2008. Promotor voluntari radiofònic a les emissores municipals de Tarragona des de 1989, amb la presidència honorífica de Josep Maria Tarrasa entre 1992-94.

13.- INFORMANT PARC NATURAL SERRA DE MONTSANT - L'atenció digital informant voluntari acreditat del parc natural de la Serra de  Montsant i EIN Serra de Llaberia, des de 2023. Voluntari cooperant de les festes anuals del Parc des del 2007. En 2023 acreditat com a informant turístic sostenible voluntari. Suport al museu municipal de Cabacés.

14.- MENTORIA SOCIAL.- La mentoria a joves extutelats des de 2023. Oberta a estrangers que necessiten suport motivacional per a la seva inclusió. Cooperant voluntari de Quilòmetre Zero.

15.- ÈTICA I DRETS HUMANS .- L'atenció sobre els Drets Humans de forma presencial i telefònica des de 1987, i ara virtual des del 2020. Sobre tot a la ciutat de Tarragona i a la comarca del Priorat. Obert a arreu per via telemàtica

16.- JUTJAT DE PAU.- El Jutjat de Pau de Cabacés (el Priorat), suplent 2007-2020 i titular des de 2020 fins ara. Membre de l'associació de jutges i jutgesses ACPJ i membre de l'escola de la justícia CEJFE de la Generalitat de Catalunya.

17.- C@LCs, VIDA CREIXENT o el CPM. - L'apostolat de la comunicació C@LCs, animació de grups parroquials, des de 2013, Evangeli, drets humans i raons humanitàries des de 1987. Vida Creixent des de 2001, CPM des de 1999 entre altres. Partidari de les noves aportacions en teologia i en la pastoral de l'Església, participant del congrés de Barcelona 2019, en el 2020 en el congreso de laicos de Madrid i opinant en el procés del Sínode dels Bisbes, comunicant del blog del C@LCs. Participa en un grup de Carismàtics a santa Clara de Tarragona. 

18.- DOL .- Atenció a persones del dol. Telemàtica i/o presencial. Assessor i voluntari en l'associació Centre Escolta Activa  Aixopluc de Cambrils.

19.- ARRELAMENT.- Atenció amb la conversa a persones per raó lingüística i arrelament social i cultural. Col·laboració amb diverses entitats i en els Serveis Socials de Tarragona.

20.- TRANSMEDIACIÓ SOCIAL.- Atenció en Mediació veïnal, atenció a la victima, acolliment i acompanyament mediador i/o judicial. Ajuts a la facilitació de la gestió administrativa

21.-  ALTRES.- Entre altres responsabilitats de consells, de juntes directives  i d'assemblees associatives locals o nacionals des de 1975.

6.2.- Què oferim en els tallers Cooppel?

Entrenament en tres aspectes diferencials i rellevants Cooppel:

1.- CO.- Control Operatiu  NeuroSensorial de les Ones Cerebrals "Neuroaprenentatge" (CONSOC): Silenci, observació, meditació i el laboratori comentalista de com aprenem. Cada persona és diferent. Operativitat entesa com Jean Piaget. Basat en la teoria de la intel·ligència del PASS (DNCAS) i de la imaginació segons Kieran Egan entre altres referents científics. Entrenament Neurosensorial "ENTS". Tasques de Lectura, Interpretació i Comunicació.

2.- OP.- Oratòria Personalitzada Comentalista (O.P.C.). Amb conversa empoderadora. Es fomenta la dialògica a partir de la dialèctica planificadora i control de l'atenció. 

Tasques d'exposició oral, argumentació i defensa d'iniciatives i de plans.

3.- PEL.- Producció Entrenament Lúdic en aprendre a aprendre, com a factoria Cooppel: fabricació creativa del materials i jocs Cooppel a partir de dianes d'aprenentatge i d'estels del record. Comunicació, creativitat i cooperació. Tasques d'identificar Dianes d'Aprenentatge (DA), de dissenyar i fabricar jocs fungibles, àgils i lleugers per a saber comprendre per recordar i recordar a partir de la comprensió.

6.3.- Oberts als 21 punts d'acció i en prioritat a:

- Institut Antoni de Martí i Franquès. La biblioteca assistida i en les hores de tutoria ESO. Oferta gratuïta. Amb personal en estada d'empresa de BAT. Quatre dies a la setmana.

- Ateneu de Tarragona. Dins del programa Aixopluc 2024-25 . Un dia a la setmana. A concretar.

- Museu municipal de Cabacés. Dos dies al mes en horari del museu.

- Programa mensual col·laborador de ràdio Falset. Priorem Priorat, des de 2008. Una hora al mes d'emissió i tres de preparació.

Oberts a noves oportunitats:

Els tallers són gratuïts i estan oberts a les set xarxes i/o federacions, junt amb l'oferta del Concert Cooppel per la Pau i xerrades col·loqui:

a.- Federació veïnal Segle XXI de Tarragona.

b.- Federació Catalana de Voluntariat Social.  

c.- Federació d'Ateneus de Catalunya.

d.- Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana. CCEPT

e.- Xarxa Social Cooppel per la Pau. Oferta de tot el pla Causa Cooppel per la Pau curs 2024-25.

f.- Xarxa de les Jornades DIM EDU Global nacionals i internacionals. Oferta del taller Cooppel i Intel·ligència Artificial pel curs 2024-25.

g.- Atenció al centre de dia i a les residències assistides. Tallers Cooppel de conversa i jocs de taula.

7.- El reconeixement "El Balcó del Mediterrani" de l'Ateneu de Tarragona.

  
El nostre símbol de l'ateneisme, mirador de la mar de la cultura i de la ciutadania i cap a l'horitzó del nostre futur.

8.- "Comentals" per a més informació relacionats amb aquest esdeveniment.
El "Comental" és un comentari amb sentit cooperatiu i motivador que per necessitat o per interès és vol que es comenti de boca orella: "T'ho comento i et motivo a comenta'l"
Relació de comentaris per a compartir o per a consultar:
a.- Nota de premsa i els punts clau de la mobilització.

b.- Reclam de l'acte i els 21 fronts solidaris oberts:

c.- El programa Cooppel a l'institut Antoni de Martí i Franquès. 
L'oferta de tallers oberta a la societat

d.- Estem en la valoració de la Intel·ligència Artificial

e.- Apreciem els valors de la UNESCO.-

f.- Per a saber més sobre la tesi Causa Cooppel per la Pau 2030

9.- Disponibles.-
Per a més informació sobre els fronts oberts solidaris i les possibilitats de col·laboració  mútua.
A la teva disposició.-
Pots escriure les 24 hores a  info@cooppel.org o al what's  619 79 39 69


10.- Tu, ets el més important. Espero el teu contacte.-

Comentaris