134.- Principi de protecció i de conservació associativa de les iniciatives solidàries.-(33 iniciatives)

Principi de la Causa Cooppel per la Pau de protecció i de conservació associativa de les iniciatives solidàries.

FERRAN, Jim, diu: 

                  "DE MOMENT TENIM 33 

INICIATIVES SOLIDÀRIES I ASSOCIATIVES 

DESTACADES REGISTRADES".-                       



SEGONS EL CHAT GPT  Openai

Qui és FERRAN Jim.?

"Josep Maria Ferran i Torrent és un destacat educador i activista cultural de Tarragona, conegut per la seva implicació en el teixit associatiu i la seva tasca en la revista local "Això... Aleixarenc" durant els anys 1977-1979. Aquesta revista es va crear per fomentar la participació comunitària i es va imprimir al Col·legi Sant Pau de Tarragona. A més, Ferran ha estat actiu en el món de la ràdio local, participant en diversos programes que han rebut premis, com el Premi Micro per "SP2", un programa setmanal de ciència-ficció​ (Territoris Creatius)​.

A banda del seu treball en publicacions, Ferran és membre de la junta de l'Ateneu de Tarragona, una entitat cultural molt activa a la ciutat, on ha col·laborat en reconeixements a figures locals com el pianista Pere Godall​(www.diaridetarragona.com)

Per obtenir més informació sobre les seves activitats i publicacions, pots consultar les seves contribucions documentades en l'Arxiu Comarcal del Baix Camp o al web de Territoris Creatius​ (Territoris Creatius)​".

https://www.territoriscreatius.cat/usuarios/detall/162/josep-maria-ferran-i-torrent/

A.- Principi de protecció i de conservació associativa i de la defensa del patrimoni social.

Com a principi hem de protegir i conservar les associacions en crisi, la dissolució o la congelació total cal evitar-la al màxim. 

Per la meva part des de 1974 mai he dissolt cap associació ni cap iniciativa solidària, si s'ha fet ho han fet altres presidències. He cofundat i impulsat associacions i projectes solidaris i sempre he mirat de no destruir-los i donar pas a noves persones corresponsables.

Dissoldre fa que es tanqui el fet recuperar-se de nou, els estatuts són una barrera, si es tenen els estatuts només cal reiniciar i posar en marxa o funcionament.

Quedar en ralentí (moviment mínim), estand-by (espera, en pausa o aparcat) o congelat (sense fer res). O reconvertir la marca en una funció més alternativa i reivindicativa sense necessitat de quotes o de produccions.

La dissolució és liquidar l'associació i treure-la del registre d'associacions, és la mort estatuària.

En el més d'octubre celebrarem els 35 anys de ràdios locals i presentarem la PLATS una iniciativa d'ESCOLTA ACTIVA a la ciutat de Tarragona i la comarca del Priorat.

Des del 1999 tenim en marxa l'Oficina Virtual i l'Atenció dels Drets Humans telemàtica i presencial.

B.- Relació de les iniciatives solidàries i associatives més detacades. Un total de 28, avui dia 25 de juny de 2024.

Les iniciatives 8 (Madrid),9 (sant Jaume dels Domenys),10 i 11 (Constantí) , 19 (Madrid), 20 (EAP Cambrils, la Canonja i Tarragona),24 (institut- Tarragona) i 26 (Andorra) són estrictament professionals (P+Núm.) a partir de necessitats detectades. Amb iniciatives pragmàtiques i resolutives complementàries a la feina i amb els riscos entre legitimitat i legalitat com implica la creativitat) Un total de 8 de 30.-

Tenir iniciatives implica també tenir dispeses personals i familiars a més de dedicar temps personal i familiar.

L'Aleixar.-

(1) En estat de crisi o iniciatives ha estat en 1974 a favor del català, fa 50 anys, amb l'Òmnium Cultural del Baix Camp, em va afectar molt la mort injusta de Salvador Puig Antich , en 1975 vaig començar el meu diari personal i agendes del meu pensament. Influeix la lectura de HACE FALTA UN MUCHACHO.

(2) En 1974. A més vaig col·laborar en el Club de Futbol juvenil que durà fins 1976, impulsat per Joan maria Valls.

(3) 1976, any que el Club de Futbol amb l'equip amateur va guanyar el Campionat Primavera. Vaig participar jugant de porter 

(4) En 1976 la revista Això...Aleixarenc (1977-79). Revista declarada en 2011 de plena llibertat d'expressió. Influit per Paulo Freire i Pierre Teilhard de Chardin

(5) En 1977 es va posar en marxa la Cavalcada de Reïs Mags (5-01-77) i 

(6) el primer aplec de sardanes a l'Aleixar (31-07-77), 

(7) presidència en el Club de Joves 1977-78 per tirar endavant la crisi, després entre 1978-81 el Club va tirar endavant fins a la dissolució.

Madrid

(8) (P01) 1980, poso en marxa el programa d'albatetització ALBAIN en el SMO 1980-81, aquest programa es va dissoldre en el procés de desapareixer el SMO en 1999. Programa ALBAIN, programa de pedagogia experimental (3r curs pont, llic. pedagogia UB delegació Tarragona) i Extensió Cultural del CIR Núm. 1 de Colmenar Viejo. Mestre alfabetitzador. Reconegut com a experiència laboral- Sergent d'infanteria)

Sant Jaume dels Domenys

(9) (P02) 1981-82, experiència de mestre a cicle mitjà EGB, vaig inicià una sèrie d'experiències pedagògiques i metodològiques que vaig recollir en 1986 en la denominació al Premi Serra i Miret. "Recursos Culturals per a una Educació Integradora".

Constantí

(10) (P03) Curs 1982-83.- (5è C). Escola Mn Ramon Bergadà i curs 1983-84 (SAMUEL)

(11) (P04) Cursos 1984-1988.- Aula de Suport Educació Especial. Escola Centelles. Disseny i Posta en Marxa de jocs constructivistes, amb publicacions i amb participació en la formació de formadors de l'ICE-UPC delegació a Tarragona.

Tarragona

(12) En 1986, 31 de juliol varem fundar el Centre d'Estudis CERADAI avui associació pro la Causa Cooppel per la Pau.

(13) En 1989 posem en marxa l'agenda pública CERADAI al Priorat el dia 06 de gener de 1989 a la Bisbal de Falset i els programes setmanals de ràdio sant Pere i sant Pau, emissora municipal i a ràdio Fòrum, després Tarragona Ràdio en 1991. En 1990 i 1991 simposiums anuals sobre el Dret a la Informació amb els temes " Integració Escolar a Catalunya" i "Recursos i Materials Curriculars", amb el suport de la CIRIT. En el 2000 entrem a la XEAUC (Xarxa UNESCO) i en el 2001 a la FCVS, presents fins avui a la coordinadora territorial de Tarragona. Iniciem programes de ràdio i actes culturals per pobles i ciutats. Vaig tenir el suport de Josep Maria Tarrasa i Elvira, creador del Maginet i president honorífic de CERADAI entre 1992 i 1994.

(14) En 1992 impulsà i fundà l'associació pedagògica EUREKA, (Europea, Educativa i en Constant Actualitat) Tarragona. Vaig presidir entre 1992-96, en el 1998 una nova junta va decidir dissoldre-la. Una de les actuacions principals era celebrar el dia del docent (fusionar els patrons de sant Josep de Calassanç (mestres), sant Joan Bosco (professorat FP) i sant Tomàs d'Aquí (prfessorat de batxillerat) i continuar i reivindicar l'homenatge al personal docent jubilat.

(15) En 1995 vaig assessorar la iniciativa de la Colla Jove de l'Aleixar i consta en un llibre d'en Sergi Borrallo publicat més tard.

(16) En el 1995 posem en marxa l'Oficina de Voluntariat Promotor Cultural (VolProC) CERADAI a l'Ajuntament de Cabacés . Fins el 2002, Participem a Lloret de Mar i Gratallops.

(17 ) Des del 1999 tenim en marxa l'Oficina Virtual i l'Atenció dels Drets Humans telemàtica i presencial.

(18) L'any 2000, al barri de l'AAVV Verge del Carme- Pere Martell, inicio el voluntariat per la llengua fins abans d'existir el CNL. En 2002 atenció al dol.

(19) (P05) A Madrid en el Consejo Escolar del Estado, febrer de 2003, defenso les necessitats educatives lingüístiques respecte el català per competències i no per la condició d'estrangeria. "Està en la mateixa situació una persona que sols domina el castellà sigui estranger o no". 

(20) (P06) En el 2003 inició com assessor pricopedagògic a l'EAP el programa URSULA: "Us de Recursos Sistèmics Útils per a L'Autonomia. de les persones i de les famílies: entrevistes i presa de decisions".

(21) En el 2007 poso en marxa l'escola de Pares i Mares al Centre Cívic de Torreforta, una eina del programa URSULA. Va durar fins el 2011. Institut Torreforta.

i (22) les jornades anuals (2007-2024) a la Sala Santiago Costa de la Diputació de Tarragona.Una eina del programa URSULA.

(23) PRIORAT. En el 2008 poso en marxa la realització del programa col·laborador de ràdio Falset: Priorem Priorat.

(24) (P07) En el 2011 inicio a l'institut A. Martí i Franquès el programa HÈCTOR: Hàbits d'Estudi i Comportament en Temps d'Oci Recreatiu. 

Generant les bases del Cooppel amb un grup de voluntaris mestres i un professor de la universitat jubilats. Curs 2011-12. Inicio acollir estudiants de pedagogia i psicologia en pràctiques de les universitats URV, UOC i UNIR. En el 2013 em presento a les eleccions del Consell Escolar del Centre, on soc conseller fins al 2017, data de jubilació docent. A partir d'aquí neix l'actual  programa Cooppel a l'institut: "C@M ins". També en el 2012 inicio l'Observatori del comportament analògic i digital en les xarxes socials "OaSIS" (Observatori de les oportunitats d'aprenentatge, amb anàlisi i interpretació de les dades)  dins del programa HÈCTOR.

(25) En el 2012 presento a la URV el projecte avui conegut per la Causa Cooppel per la Pau, gràcies al suport d'Arcadi Oliveres. Iniciem el dia 12 de desembre i cada any fins el 2023 celebrem el Dia Anual Local Tarragoní Cooppel a la ciutat de Tarragona. 

Andorra

(26) (P08) Campanya Causa Cooppel donant a conèixer i exposant la pràctica Cooppel.

En el 2017 inicio l'estudi i investigació en el marc de llicència d'estudis (assumptes propis) amb els viatges Cooppel a Andorra, amb contactes i entrevistes al Ministeri d'Educació, UNESCO, Cònsol Major d'Andorra la Vella, Arxiprestat, Biblioteca Nacional d'Andorra, Casa de Colònies Aina, Fundació, Universitat d'Andorra, Lycée Comte de Foix, etc fins el febrer de 2018 i el darrer en el setembre de 2022 Conveni amb el projecte de l'associació de Maria Santa. Total 9 viatges.

L'Aleixar

(27) En la lamentable crisi del frau a la Caixa Rural de 2018 vaig proposar l'advocat i muntar una associació que estic sols de soci. Des de 1991 portem a terme actes culturals, taules rodones i concerts Cooppel per la Pau, es cita en part al llibre sobre l'Aleixar de Fina Anglès i Joan Miquel Ventós.

(28) Iniciativa per a la igualtat. S'organitza un curs per a constituir-se la Taula per la Igualtat de l'Aleixar, que actualment funciona amb un equip format per 17 persones, dels quals la majoria hi treballa per la igualtat de forma molt intensa.

Tarragona

(29) En el 2020 l'AAVV Verge del Carme entra en crisi degut a la COVID-19 i assumeixo la presidència durant dos anys 2021 i 2022, organitzant dos anys seguits la festa del barri.

(30) En el 2021 poso en marxa el programa BON VEÏNAT i es crea la Comissió de Mediació Veïnal a Tarragona. En el 2023 es va presentà en les jornades de Mediació de Tarragona a la URV. En la FAV Segle XXI formem part del Consell Municipal de l'Habitatge de Tarragona, en Protecció civil i en prevenció. 

(31) Participem activament en el Grup d'Opinió Cristiana proposat per l'Arquebisbe de Tarragona entre 2022-23. Un dia al mes, alternant la parròquia de sant Joan de Reus i el Seminari de Tarragona

El Priorat.

(32) En el Centre d'estudis del Priorat (CeP) m'afilio en el 2003, ara estic de soci núm.01. En el 2009 poso en marxa les Jornades de La Baronia i en el 2010 poso en marxa el Curs de Memòria Històrica al Priorat. Ara està en crisi i abans d'acabar l'any 2024 es prendrà la decisió en assemblea sobre el seu futur. El CeP és soci de Prioritat i en el 2021-22 vaig estar a la Junta com a vocal de Drets Humans i de la Natura. Les activitats al Prioral les inicià el dia 06 de gener de 1989 a la Bisbal de Falset, fins avui portem centenars d'actes i de programes de ràdio.

(33) Formem part de l'equip motor de la Federació d'Ateneus de Catalunya, en l'equip territorial de Tarragona i ara participarem en la formació i amb el grup sobre  "Protocol marc davant l'assetjament sexual i per raó de sexe"


Associat i subscrit en diverses revistes de didàctica, d'innovació social i sobre creativitat.


C.- ASSESSOREM SOBRE INICIATIVES SOLIDÀRIES I ASSOCIATIVES.- 

PREVENTIVES, RESOLUTIVES I RESTAURATIVES

Per a constituir una associació es precisa una acta fundacional, uns estatuts i una acta o certificació de representació.

Per a la seva publicitació es pot registrar a Justícia, demanar el NIF a Hisenda  i un compte bancari per a cobrar quotes i sol·licitar subvencions.

La Subcomissió de Drets Socials i Associatius orientem a constituir iniciatives socials i associacions tant d'acord a la legitimitat com a la legalitat segons els Drets Humans, el Codi Civil, l'Evangeli  i el Dret Canònic.

Pots escriure les 24 hores, a  info@cooppel.org i al what's número 619 79 39 69.

"És qüestió de voler, de tenir identitat, pertinença, participació, creativitat i cooperació de rols com a estratègia resolutiva de problemes i saber ocupar la ment i el temps en aconseguir les millores o les solucions".  FERRAN

Comentaris